És a te cégednek mik a tervei 2019-ben informatikai téren?

Becsült olvasási idő: 4-6 perc

A 2010-es évek egyik nagy céges tanulsága, hogy informatikai szempontból hatványozottan igaz a mondás: Aki lemarad, kimarad. Jelen évtizedünkben számtalan új eszközzel és lehetőséggel lettünk megáldva: a hardverek gyorsulása, a rendelkezésre álló alkalmazások hatékonyságának növekedése, az ügyfélcsalogató webes, okostelefonos megoldások, a brandépítésre is kíválló közösségi oldalak ma már szinte elengedhetetlen részei egy modern vállalkozásnak.

Mi várható 2019-ben a céges informatika terén?

Bő negyed évvel ezelőtt a K&H kkv-bizalmiindex kutatását szemlézte a 24.hu. A kutatás megállapította, hogy tízből nyolc cég tervez fejlesztéseket, a beruházások pedig 42%-a informatikai jellegű lesz. Szintén az elmúlt hónapokban hívta fel a figyelmünket egy pályázatíró cég arra, hogy 2019. március 19-ig még lehetőség van vissza nem térítendő, vagy kedvező kamatozású hiteltámogatás elnyerésére informatikai projektekre. Sok vállalkozás más pályázatokkal próbálkozik felvenni a versenyt az informatikai lehetőségek kiaknázásában.

Hogyan álljon neki egy vállalkozás a 2019-es informatikai fejlesztései tervezésének?

Amennyiben nincs még kiforrott terve cégednek, érdemes lehet átgondolni a lehetőségeket. A felsorolt ötletek legtöbbje nem igényel külön befektetést - talán év elején még több idő is van ezek megvalósítására -, mégis segíthet tisztább képet kapni azokról a területekről, amivel feltétlenül fontos még 2019-ben foglalkozni!

  • Cégen belüli igényfelmérés és ötletelés. Legyünk akár vezetők vagy beosztottak, egy ilyen egyeztetést bármikor kezdeményezhetünk, hiszen mindenki csak nyer vele. Előjöhetnek olyan problémák, amik eddig rejtve voltak - legyen szó akár módszertanról vagy informatikai akadályról. A brainstormingok során pedig még a csapat egysége is épülhet.
  • Konkurencia elemzése. Legyen szó akár egyéni vállalkozásról, KKV-ról, vagy nagy cégről, a legtöbbnek szinte biztos, hogy van valamilyen publikus informatikai megoldása: weboldal, közösségi média oldal, reklámok, telefonos applikációk. Jó ötlet ezeket tanulmányozni, tartalmilag, megjelenésben, funkcióit tekintve megvizsgálni, kipróbálni. Ha nem csak a magyar piaci szegmensből, hanem külföldi konkurenciák is megvizsgálásra kerülnek, úgy akár egy-egy, nálunk még nem honos innovatív ötletet is elleshetünk.
    Ha pedig lehetőségünk van megvizsgálni, hogy a belső működésre milyen informatikai megoldásokat alkalmaznak versenytársaink, azzal növelni tudjuk a saját hatékonyságunkat is!
  • Riportok megvizsgálása. Amennyiben munkánkról statisztikák készülnek, érdemes ezeket olyan szemszögből megvizsgálni, hogy a céges informatikánk fejlesztése miként javíthatná mutatóinkat. Biztos, hogy fogunk találni fejleszteni valót.
  • Informatikai szakemberek bevonása. Egy kívülálló érzelmileg közömbösen és szakmai szemmel tudja megvizsgálni egy vállalkozás informatikáját - például egy auditálás, vagy tanácsadás során -, így bevonásával csak nyerhetünk, ha 2019-ben javítani akarunk céges informatikánkon.

Mit tegyünk, ha már látjuk az irányokat?

Az ötletvihar és a problémák azonosítása után sok cég nem képes, vagy nem meri megtenni a következő lépést, és ezért saját magukon tapasztalják meg: Aki lemarad, kimarad. Mit tehet egy vállalkozás, hogy ne járjon így 2019-ben?

  • Rangsoroljunk. A rangsorolásnak több módszere lehet - némely esetben a legfontosabbak, máskor a leggyorsabban megoldható, vagy épp a leglátványosabb eredményt hozó projektet célszerű előre venni.
  • Tervezzünk. Vizsgáljuk meg, hogy mik azok a feladatok, amiket cégen belül el tudunk végezni, milyen esetben kell külső segítséget kérnünk, és hogy az adott év költségvetésébe mely projektek kivitelezését tudjuk finanszírozni.

Ha a fentieket elvégeztük, nincs más hátra, mint a 2019-es informatikai terveinket kivitelezni, és lemaradás helyett piaci előnyre szert tenni.
Ha a projektek kivitelezésére pedig nem találnánk megfelelő szakembert, érdemes körülnézni a RendszerIT oldalán, hiszen informatikai, webfejlesztői és virtualizációs tapasztalataink segíthetnek, hogy 2019 éve IT szempontból is kiemelkedő legyen!Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

Legfrissebb cikkjeink

Globális chiphiány

2021-03-25

Cikkünkben röviden összefoglaljuk a globális chiphiánnyal kapcsolatos tapasztalatainkat.

A koronavírus hatása az IT szektorra

2020-04-10

Új cikkünk témái: a vállalatok túlélésére milyen hatással van azok informatikai felkészültsége, hogyan segíti a magánembereket a szektor, és arról is, hogy milyen tendenciákat látunk a területünk jelenével és jövőjével kapcsolatban magunk körül

IT incidensek - a jó kommunikáció alapjai

2019-09-13

Milyen módon kommunikálják le az informatikai rendszereikkel kapcsolatos problémákat a cégek szakemberei, és ezek hogyan hatnak az általuk képviselt márkára? Nézzük meg, hogyan!