Virtualizáció: Miért elengedhetetlen 2019-ben?

Becsült olvasási idő: 4-6 perc

Általánosságban minden olyan megoldást virtualizációnak nevezünk, amikor egy adott hardveren - legyen ez akár szerver, PC, vagy laptop - több operációs rendszer fut egy időben.

Milyen előnyei vannak a virtualizációnak?

  • Kevesebb hardverrel tudjuk biztosítani a szükséges erőforrásokat. Általában fizikai szervereink nem használják ki 100%-ban a rendelkezésre álló hardveres erőforrásokat (pl. processzor, memória, háttértár). Ez a kihasználatlan kapacitás már pár eszköz esetében is jelentős pazarlásnak minősül. Tekintve, hogy a virtuális környezetekben virtuális szerverenként tudjuk szabályozni az erőforrásokat, így szinte biztos, hogy a jelenleginél kevesebb hardveres kapacitásra lesz szükségünk.
  • Csökkenő üzemeltetési költségek. Helyes tervezés esetén a kevesebb hardver kevesebb villamosenergiát fogyaszt, csökken a hűtendő eszközök száma, a karbantartási költségek és a cserealkatrészek száma is redukálódik. A felszabadult eszközeinket más területeken tudjuk felhasználni, vagy pénzzé is tehetjük azokat.
  • Üzemeltetési előnyök. A virtualizációs megoldások által biztosított egységes hardverkörnyezet miatt nem lép fel hardverkompatibilitási probléma, egy-egy nagyobb rendszermódosítás előtt virtuális szervereinkről pillanatképet tudunk készíteni, könnyebben készíthetünk teljes rendszermentéseket, vagy éppen egy másolatot tesztelési célból. Egy már meglévő virtualizációs környezet új fizikai szerverrel történő bővítése pedig gyorsan elvégezhető.
  • Magas rendelkezésre állás. Fizikai szerverek esetében egy-egy hardveres alkatrész meghibásodása szinte biztos, hogy üzemszünettel jár, ami a legtöbb esetben üzleti szempontból nem vállalható. Ha olyan virtualizációs környezetet használunk, ami támogatja a magas rendelkezésre állást, és rendszerünk megfelelő hardveres tartalékkal bír, akkor egy esetleges szervermeghibásodást leállás nélkül is át tudjuk hidalni. Ugyanígy a fizikai szerverek karbantartását el tudjuk végezni úgy, hogy egy perc kiesés sem lesz az üzletileg kritikus szolgáltatásokban.

Publikus vagy privát megoldás?

Felmerülhet a kérdés, hogy érdemes e a cégen belül tartani egy virtualizációs megoldást, vagy inkább egy már kész infrastruktúrán béreljünk virtuális szervereket (pl. Google Cloud, MS Azure, Amazon Virtual Private Cloud, nagyobb külföldi vagy magyarországi hoszting/VPS szolgáltatók).
Döntés előtt érdemes mérlegelni az alábbiakat:

  • Ár. A cégen belüli virtualizációs környezet tekintetében a teljes bekerülési költség (tervezési és kivitelezési díj, hardverek, szoftverek díja) valószínűleg nagyobb kiadást jelent, az üzemeltetési díj viszont - megfelelő kivitelezés esetén - elenyésző lehet. Infrastruktúra bérlésnél az árak adottak.
  • Fenntartási tényező. Saját környezet esetén számolnunk kell azzal, hogy az infrastruktúrát karban kell tartani, üzemeltetni kell, készenlétet kell biztosítani, publikus megoldásnál ezeket a terheket a szolgáltatást biztosító fél leveszi a vállunkról.
  • Adatbiztonság. A GDPR óta felkapott témát itt sem tudjuk megkerülni. Míg egy publikus szolgáltatás használatánál össze vannak zárva az adataink más cégek adataival, a virtuális szervereink más cégek virtuális szervereivel, úgy ezen tényezők saját környezet esetén nem állnak fenn, nem befolyásolják működésünket. Előfordulhat az is, hogy cégünk már csak a rá vonatkozó jogi szabályok miatt sem vehet igénybe virtuális szerver szolgáltatást. Sokaknak aggodalomra ad okot az is, hogy a kontroll nincs a kezükben, nem tudják, hol az adatuk, kik és hogyan férhetnek hozzá, probléma esetén mi garantálja a virtuális szerverek gyors újra üzembeállását, hogy csak a leggyakoribb érveket említsük.

Még ha vannak is olyan speciális esetek, amikor nem tudjuk cégünk összes informatikai megoldását virtualizációs környezetbe költöztetni, kijelenthetjük, hogy ma már elengedhetetlen törekednünk az ilyen megoldások alkalmazására.

Céged partnert keres virtualizációs környezetekkel kapcsolatban? A RendszerIT kiemelkedő virtualizációs tapasztalatai segíthetnek, legyen szó virtualizációs környezetekkel kapcsolatos tanácsadásról, tervezésről, üzemeltetésről, vagy épp fizikai szerverek migrálásáról! A díjmentes konzultáció a szokott módon, a Kapcsolat oldalon kérhető.Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

Legfrissebb cikkjeink

Globális chiphiány

2021-03-25

Cikkünkben röviden összefoglaljuk a globális chiphiánnyal kapcsolatos tapasztalatainkat.

A koronavírus hatása az IT szektorra

2020-04-10

Új cikkünk témái: a vállalatok túlélésére milyen hatással van azok informatikai felkészültsége, hogyan segíti a magánembereket a szektor, és arról is, hogy milyen tendenciákat látunk a területünk jelenével és jövőjével kapcsolatban magunk körül

IT incidensek - a jó kommunikáció alapjai

2019-09-13

Milyen módon kommunikálják le az informatikai rendszereikkel kapcsolatos problémákat a cégek szakemberei, és ezek hogyan hatnak az általuk képviselt márkára? Nézzük meg, hogyan!