NAS: A KKV-k olcsó, hatékony és sokrétű informatikai eszköze

Becsült olvasási idő: 4-6 perc

Ha egy eszközt kellene említenünk, ami az elmúlt években szinte minden partnerünknél jelen volt, akkor az mindenképpen a NAS (Network Attached Storage) lenne.
Ahogy a rövidítés is mutatja, ezeket az eszközök a kitalálóik kezdetben arra tervezték, hogy hálózaton keresztül fájlokat lehessen tárolni rajtuk, illetve elérni azokat. Az évek alatt aztán, ahogy a hardverek kapacitása növekedett, a NAS-ok lelkét adó operációs rendszerek fejlesztői számos más funkciót is elérhetővé tettek a tulajdonosok számára - ezen funkciókkal pedig ma már akár egy KKV legtöbb informatikai igényét le lehet fedni.
A mai cikkünkben összeírtuk, partnereink általában mi mindenre tudnak hasznosítani egy NAS-t.

Elérhetőség

A legtöbb NAS gyártója nem csak webes felületet, hanem okostelefonos applikációt is biztosít annak kezeléséhez. Ezenkívül a gyártók hivatalos honlapján található menedzsment eszközzel, vagy a belső hálózatunk kisebb módosítása után (port forwarding) távolról is el tudjuk érni a NAS szolgáltatásait, a rajtuk lévő adatokat.

Fájltárolás

Miután a NAS-unkat csatlakoztattuk belső hálózatunkhoz, és beállítottuk azt, hogy a merevlemezeken miként legyenek tükrözve az adatok, szinte már használatba is vehetjük. Lehetőségünk van különböző felhasználókat és mappákat létrehozni, azokon jogosultságokat állítani.
Ahhoz, hogy a tárolni kívánt állományokat el tudjuk helyezni a NAS-on, az egyes mappákat meg tudjuk osztani a hálózaton, vagy engedélyezhetünk más fájlátviteli protokollokat is: egyszerűbb felhasználási célra például FTP-t, a vállalati megoldások közül pedig akár iSCSI-t is. Az elérhetőség beállítása után nincs más dolgunk, mint a végponti eszközünkön (pl. számítógép) megnyitni a megosztást, és már tölthetjük is fel a fájljainkat, vagy épp elérhetjük a NAS-on tárolt adatokat.

Biztonsági mentés

Otthoni és üzleti felhasználás esetén is egyre inkább alapkövetelmény, hogy bizonyos fájlokról, vagy eszközökről automatikusan biztonsági mentést készüljön. A NAS erre is jó választás: a gyártók által biztosított kliensek, vagy más megoldások segítségével fájl és operációs rendszer szintű mentések készítésére is lehetőség van. Vállalati felhasználóknak külön kiemelendő, hogy különböző virtualizációs környezetek mentésére is használhatunk NAS-t (pl. Hyper-V, VMWare, XenServer), illetve az iSCSI mellett multipath szolgáltatás is beállítható azokon.
Sok esetben lehet hasznosítani azt is, hogy különböző felhőszolgáltatók tárterületeiről (pl. Google Drive, DropBox, OneDrive) is tud mentést készíteni egy NAS, illetve más módon kezelni azok tartalmát (pl. ütemezett fájlfeltöltés a felhőbe).

VPN

A home office elterjedésével egyre inkább igény van rá, hogy egy vállalat munkatársai elérjék a belső hálózaton található erőforrásokat. A NAS-ok által szállított VPN megoldások erre is megoldást nyújtanak.
Ezenkívül egyre több otthoni felhasználó is igényelhet biztonsági megfontolásból (pl. nyitott WiFi hálózatok használata esetén) VPN szolgáltatást.

Kamerarendszer

Magánszemélyek és cégek is előszeretettel használnak NAS-okat kamerarendszer kezelésére - az IP alapú kamerák képeinek megtekintésén, rögzítésén és visszajátszásán túl lehetőség van mozgás esetén email riasztások beállítására, valamint a felvételek külsős tárterületre történő szinkronizációjára is (pl. Google Drive, DropBox, OneDrive).

Egyéb szolgáltatások

  • Chatszerver: Amennyiben bizalmas információkat is meg kell osztaniuk munkatársainknak chat-en keresztül egymás között, úgy érdemes lehet a NAS chatszerver funkcióját beüzemelni. A NAS által biztosított chat szolgáltatásnál a szöveges üzenetek és az elküldött képek, fájlok a NAS-on tárolódnak, nem pedig egy harmadik fél (pl. Google, Facebook, egyéb chat szolgáltatók) szerverein.
  • Levelezőszerver: Kisebb cégeknél, illetve csak belsős levelezés esetén NAS-unkat akár levelezésre is használhatjuk. Az általunk létrehozott email címeket a NAS által biztosított webes levelezőfelületen, vagy telepített kliensen (pl. Outlook) keresztül tudjuk használni.
  • Médiaszerver: Otthoni és céges szinten is szükségünk lehet különböző médiák (képek, videók, zenék) lejátszására - az ehhez szükséges háttérrendszert szintén kiválthatjuk NAS segítségével.
  • Webszerver: NAS-unkról weboldalak kiszolgálására is van lehetőség, hiszen az ehhez szükséges szoftvereket is (Apache/Nginx/Tomcat, MySQL, PHP) tudják futtatni azok. Bizonyos gyártók eszközei pedig különböző webes célszoftvereket is szállítanak (pl. hibakövető, webshop, wiki, Joomla/WordPress), így még a weboldalak sokszor bonyolult konfigurációjára sincs szükség.

Ha felkeltettük érdeklődésed, érdemes lehet kipróbálnod a Synology és a QNAP NAS-ok demó felületeit. Amennyiben pedig segítségedre van szükség a megfelelő eszköz kiválasztásában, beszerzésében, beüzemelésében vagy üzemeltetésében, ne habozz felvenni velünk, a RendszerIT csapatával a kapcsolatot.Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

Legfrissebb cikkjeink

Globális chiphiány

2021-03-25

Cikkünkben röviden összefoglaljuk a globális chiphiánnyal kapcsolatos tapasztalatainkat.

A koronavírus hatása az IT szektorra

2020-04-10

Új cikkünk témái: a vállalatok túlélésére milyen hatással van azok informatikai felkészültsége, hogyan segíti a magánembereket a szektor, és arról is, hogy milyen tendenciákat látunk a területünk jelenével és jövőjével kapcsolatban magunk körül

IT incidensek - a jó kommunikáció alapjai

2019-09-13

Milyen módon kommunikálják le az informatikai rendszereikkel kapcsolatos problémákat a cégek szakemberei, és ezek hogyan hatnak az általuk képviselt márkára? Nézzük meg, hogyan!